Szürkehályog

Szürkehályog

Így készüljön a szürkehályog műtétre!

2020. június 09. - bloggerroli

A szürkehályog gyógyítása ma már rutineljárásnak számít. Nem igényel huzamosabb klinikai tartózkodást, ennek ellenére fontos, hogy a páciens néhány praktikus szempontot figyelembe vegyen a műtét előtt.

lbv-img5_1.jpg

Maga a műtét egy fájdalommentes, gyors eljárás, melynek során az elhomályosodott szemlencsét feloldják, majd egy néhány milliméteres vágást ejtve a szemlencse tokján a helyére egy új, mesterséges szemlencsét illesztenek. A vágás magától összetapad, varrásra sincs szükség, a pácienst nem kell altatni, csak szemcseppes érzéstelenítést alkalmaznak, injekcióra sincs szükség.

Az egész procedúra általában 15 perc. Ahhoz, hogy ez ennyire egyszerűen hangozhasson, természetesen évtizedes tapasztalat és magas technológiai fejlettség szükséges. Az eredmény éles látás, és rendkívül alacsony kockázat.  Ebből következik, hogy a szürkehályog műtét előtt álló páciensnek alig van tennivalója. Nézzük, mi az a néhány lépés, amellyel megkönnyítheti az orvosok munkáját és saját helyzetét?

1) Alapos tájékozódás

A szürkehályog műtétet egy mindenre kiterjedő vizsgálat előzi meg, melynek során természetesen teljes tájékoztatást kap a műtét előtt álló beteg a műtét és az azt megelőző időszak minden vonatkozásáról. Ezt az első kézből kapott hiteles tájékoztatást nem pótolhatja semmilyen internetes fórum, blog vagy honlap, ám mégis érdemes átböngészni a fellelhető információkat, hogy a vizsgálat során az orvos által elmondottak ne jelentsenek teljes újdonságot, valamint a beteg kész kérdésekkel érkezzen, ha maradtak számára nem teljesen világos pontjai folyamatnak. Az orvos tájékozódását pedig azzal segíthetjük, ha magunkkal visszük az összes szemészeti leletünket.

shutterstock_497646388.jpg

2) Melyik szemlencsét válasszam?

Az alapos tájékozódás legfontosabb része kiválasztani a legmegfelelőbb mesterséges lencsét, melyet a műtét során majd beültetnek. Ez pénzügyi kérdés elsősorban, hiszen léteznek jobb, és még jobb lencsék, de a jobbak nem meglepő módon többe kerülnek. A döntésben a pénzügyi szempontok mellett figyelembe kell venni a páciens életmódját, foglalkozását is, hiszen vannak olyan élethelyzetek, melyek igénylik a minél jobb lencsét, ezért érdemes többet áldozni rá, míg vannak olyan élethelyzetek, foglalkozások, melyek több kompromisszumot bírnak el. A legalapvetőbb és leginkább zsebbe nyúlós kérdés az, hogy kíván-e szemüveget viselni a páciens a műtét után. Ha nem, akkor a legjobb (legdrágább) lencsét kell választani...

3) Semmi smink, semmi kávé

Egy valóban praktikus tanács hölgyeknek: sem a műtét előtti vizsgálatra, sem a műtétre nem szabad sminkben érkezni. Kerülni kell minden kozmetikumot, mely bármilyen formában belekerülhet a szembe! A kozmetikumok kerülésén túl a műtét előtt ne igyon kávét, alkoholt, csak könnyű reggelit fogyasszon, rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be, tehát semmi olyan ne történjen, ami megzavarja a szervezet szokásos működését!

4) Kontaktlencse

A kontaktlencsét viselőkre vonatkozik csak, hogy már a műtét előtti vizsgálatot megelőzően se viseljék kontaktlencséjüket néhány hétig, és a műtét előtt sem, hogy a szem felszíne a maga természetes állapotában mutatkozzon meg a vizsgálatot végző orvos előtt, és nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy a páciens alkalmas-e a műtétre? A műtét előtt a kontaktlencse viselése részben azért sem ajánlott, mert a kontaktlencse fokozza a fertőzésveszélyt.

5) Segítő személy

A szürkehályog műtét után a páciens szabadon sétálhat, saját lábán hagyja el a műtőt, ám mégis jó, ha van mellette valaki, aki segít bármiben, de legalább abban, hogy hazaviszi a műtét után. A műtét után a teljes gyógyulás kb. egy hónapot vesz igénybe. Ezalatt a látás rohamosan javul ugyan, de előfordulhat idegentest érzés, viszketés, vagy apróbb eltérés a tökéletes látáshoz képest. Ilyenkor sem árt, ha van mellettünk valaki, de ha nincs is folyamatosan ott egy segítő, mégis érdemes felkészülni erre az átmeneti időszakra legalább olyan szinten, hogy tudjuk, mit szabad önállóan csinálni, és mit nem, milyen helyekre szabad elmenni, és hová nem. Például kerülni kell a poros helyeket, nem szabad intenzív fizikai munkát végezni, úszni, hajlongani. 

mu_te_timikroszko_p.jpeg

Láthatjuk tehát, hogy a beteg részéről nem igényel különösebb felkészülést a szürkehályog műtét, és szerencse, hogy ennél a műtéti eljárásnál a kockázat rendkívül alacsony,

Ne feledjük, hogy mint minden fontos beavatkozás, ez is komoly lelki terhet jelenthet akkor, ha az ember idős és kiszolgáltatott. Erről a szemklinikák dolgozói tudnak, és tiszteletben tartják a páciensek érzéseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr7315737928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása