Szürkehályog

Szürkehályog

Mikor kell műteni a szürkehályogot?

2020. november 03. - bloggerroli

Sok olyan betegség van, ahol érdemes várni a műtét előtt, hiszen előfordulhat, hogy javul a beteg állapota, és ezáltal elkerülhetővé válik a műtét, vagy legalábbis stabilizálódik a helyzet, együtt lehet élni némi kellemetlenséggel. A szürkehályog ebben a tekintetben kilóg a sorból. Lássuk, miért?

adobestock_271604660-1.jpeg

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti, oka a benne található fehérjék kicsapódása, és fény útját akadályozó szemcsék létrejötte. Kezelni egyedül műtéti úton lehet, a beteg szemlencse eltávolításával, és mesterséges lencse beültetésével. A szürkehályog főleg idős korban jelentkezik, és az emberi populáció több mint felét érinti 70 éves kor fölött. Kialakulása éveket vesz igénybe, szép lassan, szinte észrevétlenül homályosodik az ember látása, a mindennapi tevékenységeink elé is egyre több akadályt gördít, végül teljes látásvesztést, ezáltal teljes kiszolgáltatottságot okoz. A folyamat, ha már elindult, nem fékezhető számottevően, ezért felesleges arra számítani, hogy majd csak beáll egy egyensúlyi állapot, és nem romlik tovább. Egy szalagprobléma a térdben talán ilyen: mindig fájogat egy kicsit, de ha az illető tudja, hogy mennyire terhelheti, és mit csinálhat vele és mit nem, akkor el lehet vele élni szinte bármeddig, felesleges megműttetni azonnal. Ráadásul egy térdműtét kockázatokat is hordoz. Alaposan mérlegelni kell, hogy érdemes-e felvállalni, ha az ember nem sportoló.

A szürkehályog nem ilyen. Egyrészt biztosan nem fog beállni egy egyensúlyi állapot, előbb-utóbb a teljes látásvesztés állapotához vezet. Mivel mindenkit egyformán érinthet, hiszen a látására nem csak élsportolóknak van szükségük, ezért nincs lehetőség a hosszas mérlegelésre. Szerencsére a szürkehályog műtét a legkevésbé kockázatos műtéti eljárások közé tartozik, nem kell tartani attól, hogy nagyobb bajt idézünk elő. Sőt, a szürkehályog műtéttel az egyéb fénytörési hibák is kiküszöbölődnek a szemben, ezért idős korára az ember akár egy teljesen szemüvegfüggetlen életet is "kaphat ajándékba". A Focus Medicalban például az szemorvos szakmai felügyelete mellett a páciens választhatja ki, hogy milyen lencsét szeretne beültetni az elhomályosodottak helyett, ezzel is emelve az életminőséget.

mu_te_timikroszko_p.jpeg

Mégis miért terjedt el a képzet, hogy a műtéttel meg kell várni a szürkehályog megérését?

Érett szürkehályognak nevezzük a betegség azon állapotát, mikor már komolyan akadályozza a beteget a mindennapi tevékenységében vagy a munkájában. Az érett szürkehályogot mindenképpen műteni kell, de addig természetesen a betegre van bízva, hogy mikor vállalja fel a műtétet, mennyi kellemetlenséget visel el. Régebben más műtéti technika állt rendelkezésre., ezért javasolták azt, hogy várjuk meg a szürkehályog "megérését". Manapság csak Magyarországon több mint 90000 szürkehályog műtétet végeznek évente, ez mutatja, hogy sebészeti kapacitás bőven van, noha a TB-s beavatkozás esetén számítani kell várólistára és a beültetett lencsék is alapkategóriásak. Talán az is szerepet játszhatott a műtött és nem műtött szürkehályog arányának javulásában, hogy a páciensek egyre több információhoz jutnak ezzel kapcsolatban. 

Ráadásul egyre többen végeznek olyan (irodai, számítógépes) munkát, ahol a tiszta látásnak fontos szerepe van.

Még egy érv a mielőbbi műtét mellett, hogy van néhány betegség, amely megnehezíti a szürkehályog műtétet, sőt akár lehetetlenné is teheti. Ilyen például a cukorbetegség. Minél tovább halogatjuk a műtétet, a kizáró okok annál előrehaladottabb állapotba kerülhetnek - fiatalabbak nem leszünk -, míg végül lemaradunk az egyébként biztos gyógyulásról és a jelentős életminőség javulásról.

shutterstock_718282060.jpg
Röviden összefoglalva tehát: nem kell megvárni, hogy a szürkehályog olyan stádiumba kerüljön, ami már akadályozza a munkánkat, a napi rutinunkat. Érdemes már a betegség kezdeti szakaszában felkeresni a megfelelő szemklinikát. A Focus Medical honlapján akár néhány kattintás után jelentkezhetünk alkalmassági vizsgálatra, várólista nélkül, magánellátásban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr2616188778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása