Szürkehályog

Szürkehályog

Nem csak egyféle szürkehályog létezik!

2020. január 16. - bloggerroli

A szürkehályog nevű súlyos szembetegség többféle formában tudja megtámadni a szemünket! Nézzük, mik a tények? Hányféle irányból támadhat, és mit lehet ellene tenni? Annyit már előre elárulunk, hogy az idő fokozott előrehaladtával előbb-utóbb találkozhatunk valamelyik típusával.

ke_pernyo_foto_2020-01-09_14_13_18.png

A szürkehályog olyan szembetegség, melynek során a szemlencse elhomályosodik. Gyógyszerekkel nem gyógyítható a betegség, kizárólag műtéti úton a szemlencse eltávolításával, és mesterséges szemlencse beültetésével. Mindez nem túl jól hangzik, ráadásul az életkor előrehaladtával folyamatosan nő a szürkehályog kialakulásának a valószínűsége, tehát szinte mindenkit elér, főleg ha az illető sokáig él. Két jó hír viszont, hogy egyrészt egészséges életmóddal elodázható a baj, másrészt a műtéti segítség rutineljárásnak tekinthető, tehát nem kell megijedni, ha beüt a baj.

A képet árnyalja, hogy nem csak egyféle szürkehályog létezik, tehát ha az egyik nem érint bennünket, még ott lehet a másik. Nézzük, hányféle fajtája van a szürkehályognak, és melyiket mi okozza?

1) Korral járó 

A leggyakoribb fajtája a szürkehályognak idős korban alakul ki, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb. Oka a szemlencse folyékony közegében oldott fehérjék összekapcsolódása, melynek kapcsán átlátszatlan, a fény útját befolyásoló akadályok képződnek, ezek okozzák a homályos látást. Kialakulásának pontos folyamata még nem feltárt, de biztos, hogy az aktív, egészséges életmód rontja a hályog esélyeit. 

A korral járó szürkehályogon belül is megkülönböztetünk három altípust. 

a) Kemény szürkehályog: Ebben az  esetében a fokozatosan elkeményedő lencse jellemző, sárgás színezetű lesz. Jellemző rá, hogy a távolra látás képessége vész el hamarabb, a közelre látás sokáig megmarad. Az ilyen betegek elhagyják korábbi olvasószemüvegüket, mintha „második látás” alakulna ki. De ez sajnos nem teljesen örömhír.

b) Kérgi szürkehályog: Ennél a típusnál a homályok elsősorban a lencse széli részein jelennek meg. Ez az a fajta, melyre nagyon jellemző a fényforrások (utcai lámpák, autó stb.) körül megjelenő csillogó udvar.

c) Hátulsó, tok alatti szürkehályog: Ez elsősorban valamivel fiatalabb korú pácienseknél fordul elő. A leggyakoribb tünet a káprázás, ill. gyenge látás jó fényviszonyok ellenére. Sok esetben alakul ki trauma hatására, ill. szteroid típusú gyógyszerek szedésének, vagy sugárzás hatásának következményeként.

2) Traumás eredetű szürkehályog

Ilyen esetben sérülés miatt, fizikai erőbehatásra kialakult szürkehályogról beszélünk. Ezek lehetnek ionizáló sugárzások, elektromos, kémiai behatások, ill. betegségek, (mint pl. cukorbetegség). Azonnal a behatás után, de akár évek múlva is kialakulhatnak a következmények.

ke_pernyo_foto_2020-01-09_14_16_05.png

3) Veleszületett szürkehályog

Ilyenkor a lencsehomály már születéskor jelen van. Sokszor olyan fejlődési rendellenesség okozza, amely a szem egyéb részeit is érintheti.  A hályog elhelyezkedésétől és méretétől függően előfordulhat, hogy nem okoz jelentős látásromlást, és csak véletlenszerűen derül ki szemészeti vizsgálat alkalmával, néha viszont jól érzékelhető tompalátást okozhat. Fontos a korai felismerés, a szürkehályog műtéttel történő eltávolítása akár már a születés utáni első három hónapban is lehetséges.

4) Másodlagosan kialakuló szürkehályog

A szürkehályog műtéti megoldásánál a sebész a szemlencse belső részét távolítja el. A lencse tokja megmarad, és ez szolgál a beültetett műlencse tartójául. Sajnos ez a lencsetok is homályossá tud válni, és így zavarhatja látást. Ez a homályképződés másodlagos szürkehályog néven ismert, mivel kialakulása összefüggésben van az első hályogműtéttel. A jelenség hónapokkal, esetleg évekkel a műtét után alakul ki, általában mindkét szemet érinti. Ha látásromlást okoz, egy speciális lézerrel, ún. YAG-lézerrel ez a hártya átlyukasztható, és a látás ismét tiszta lesz.  A beavatkozás néhány percet vesz csak igénybe, és teljesen fájdalommentes, nem igényel újabb műtétet.

Láthatjuk, hogy szemünk, azon belül is a lencse számtalan veszélynek van kitéve. Azon túl, hogy vigyázunk a szemünkre, és egészségesen élünk, annyival tartozunk még magunknak, hogy ha bármilyen látásromlást tapasztalunk, akkor orvoshoz fordulunk, hiszen létezik megoldás a legtöbb látásproblémára. Ez nem csak magunk miatt fontos, de az élesen látó ember embertársait is kisebb valószínűséggel sodorja veszélybe, míg a kezeletlen látásproblémával másokat életét is kockáztatjuk főleg közlekedés közben.





A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr6515401064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása