Szürkehályog

Szürkehályog

Szürkehályog: Bach látását elvette, ma már rutineljárás a kezelése

2020. május 06. - bloggerroli

Tudta, hogy Bach, a legendás zeneszerző szürkehályog miatt veszítette el a látását? A 18. században persze még nem voltak olyan fejlettek a műtéti eljárások, mint ma. De mi is az a szürkehályog? Még ma is nehezen kezelhető? Tényleg megvakulhatunk tőle? Sok a kérdés, de a válaszokat kevesen ismerik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

shutterstock_161967566.jpg

Először is tisztázzuk azt, pontosan mi a szürkehályog. A riasztó elnevezés a szemlencse maradandó elhomályosulását takarja. A szürkehályog, másik nevén cataracta görög eredetű szó, és fehér vízesést jelent. Ez a szembetegség valóban olyan függönyszerűséget von a látás útjába, amitől úgy érezhetjük, vízesésen próbálunk átnézni. Minél homályosabb a szemlencse, annál nehezebben jut rajta át a fény, azaz egyre jobban romlik a látásélesség, sőt még a színlátás is módosulhat.

Mik a szürkehályog tünetei?

  • foltos vagy homályos látás
  • a látásélesség romlása
  • szürkületben fokozottan romló látásélesség
  • sötétben a fényforrások körüli fényudvar észlelése
  • erős fény hatására jelentkező káprázás
  • kettőslátás
  • egyre gyakrabban válik szükségessé a szemüveg-, kontaktlencse-váltás
  • színek hatásának megváltozása

 

 

vida_mszinescerka_k.png

Mitől alakulhat ki szürkehályog? 

A szürkehályog kialakulása sajnos szinte természetesnek mondható folyamat, hiszen együtt jár a szem öregedésével. Viszont nemcsak idős, hanem fiatalabb korban is megjelenhet a szürkehályog különböző betegségek (pl. cukorbetegség), gyógyszerhatások vagy sérülések következményeként. A szürkehályog problémája akár a csecsemőket is érintheti – ilyen esetekben veleszületett szürkehályogról beszélünk.

A 21. századi szürkehályoggal küzdők is ugyanúgy megvakulhatnak, mint Bach? 

Megfelelő kezelés hiányában igen, még most is vakságot okozhat a szürkehályog. Persze ma már a technológiai és az orvostudományi fejlődésnek hála rutinműtétnek számít a szürkehályog „gyógyítása”. Nem érdemes elodázni a döntést, hiszen a szürkehályog miatt teljesen beszürkül, -sárgul vagy -barnul az érzékelt világ, és még a legszínesebb butik és vadvirágokkal teli rét is szinte monokrómmá válhat.

mu_te_timikroszko_p.jpeg

Pontosan hogy gyógyítják a szürkehályogot?

A szürkehályog gyógyszerrel nem javítható, de létezik egy tökéletes eredményt biztosító eljárás. A műtét során eltávolítják az elszürkült szemlencsét, amit aztán egy speciális lencsével helyettesítenek. A legkorszerűbb, amerikai (de itthon is alkalmazott) technológiával végzett műtéttel lényegesen kisebb sebnyílás keletkezik, mint a hagyományos szürkehályog műtét esetében. (A sebnyílás az az apró kis „bevágás”, amin keresztül kicserélik a lencsét.) Aki ezt a módszert választja, az akár még a műtét napján hazamehet, ugyanis a pár milliméteres sebek rendkívül gyorsan, maguktól összetapadnak, és még csak altatásra sincs szükség a beavatkozáshoz.

Akinél szürkehályogot állapítottak meg, és már alig lát, de kezelteti a szemét, akár teljesen visszanyerheti a látásélességét és a színlátását. Bachnak nem volt túl sok lehetősége, de nekünk már van, és a szürkehályogot nagyon komolyan kell venni!

 

forrás, további infó:

http://www.szurkehalyog.hu/

http://www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr6415662020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása