Szürkehályog

Szürkehályog

Milyen eredményre számíthat szürkehályog műtét után?

2020. augusztus 06. - bloggerroli

Csak Magyarországon évente közel 90 ezer szürkehályog műtétet végeznek. Ez a leggyakoribb műtéti beavatkozás. Azért érdemes pontosan tudni, hogy mire számíthatunk egy ilyen műtét után, mert az időskorúak jelentős hányadánál jelentkezik a szürkehályog, és nagy valószínűséggel mi magunk is átesünk majd ilyen műtéten előbb vagy utóbb.      shutterstock_243238471.jpg

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegség. Nem vírus vagy más kórokozó miatt jön létre, oka a szemlencsében lévő fehérjék összetapadása, melynek folytán a lencse átlátszósága romlik, hosszabb távon vakságot is okozhat. Gyógyszerrel vagy más egyszerűbb módszerrel nem gyógyítható, kizárólag műtéti úton, melynek során az immár átlátszatlan természetes szemlencsét egy mesterséges lencsére cserélik. Mindez lehet, hogy ijesztően hangzik, ám a fenti statisztikából is látszik, hogy rutineljárásról van szó. Szerencsére a szürkehályog műtét valóban nem számít a kockázatos sebészi beavatkozások közé. Ennek több oka van. 

  • Egyik az, hogy rövid ideig tart: mindössze 15-20 perc alatt készen van, és utána a beteg már mehet is haza. 
  • Másik ok, hogy nem szükséges altatás hozzá, tehát a beteg éber állapotban éli át a beavatkozást, érzéstelenítő szemcseppekkel oldják meg, hogy a műtét fájdalommentes legyen. 
  • Harmadik ok, hogy a bemetszés, ahol az új lencsét behelyezik, nagyon kicsi, mindössze 1-2 milliméteres, ezért nincs szükség varratokra, a metszés magától összetapad.

mu_te_timikroszko_p.jpeg

Hogyan zajlik maga a műtét?

  1. Először is egy vizsgálaton esik át a páciens, melynek során megállapítják, hogy alkalmas-e a műtétre, vagyis nincs-e olyan egyéb betegsége, ami miatt nem hajtható végre a műtét. Ha nem áll fönn kizáró ok, akkor kitűzik a műtét napját. 
  2. Maga a műtét - mint már említettük - csak negyed óra. Egy fogászati rendelőben tölt ennyit a páciens, ha tömik a fogát. Először megkapja a beteg a szükséges érzéstelenítő cseppeket, mikor azok hatni kezdenek, akkor egy fájdalommentes ultrahangos eljárással feloldják a szemlencsét, majd egy apró vágást ejtenek a szemlencse tokján, és azon keresztül behelyezik az összehajtogatott mesterséges lencsét. Anyagukat tekintve a korszerű műlencsék legtöbbször víztaszító akrilból készülnek. Behelyezés után a lencse viszonylag gyorsan felveszi eredeti alakját, és kész is. 
  3. A műtét után még néhány napig előfordulhat fényérzékenység vagy más jellegű irritáció, melyet szemcseppekkel, fájdalomcsillapítókkal kordában lehet tartani, illetve érdemes napszemüveget hordani, hogy csökkentsük a napfény gyulladáskeltő, irritáló hatását. De mindez csak pár napig szokott előfordulni, és nem mindenkinél. 
  4. Az utolsó "felvonás" a műtét kapcsán a kontrollvizsgálat, melyen kiderül, hogy minden rendben van-e.

adobestock_17269400.jpeg

 Milyen lesz a látásunk a műtét után?

A jó hír az, hogy a legtöbb esetben jobb, mint a betegség kialakulása előtti időszakban. Ez azért nem túlzás, mivel a mesterséges lencse megválasztása során a szemorvos figyelembe veheti a páciens egyedi elvárásait, életviteli szokásait, illetve anyagi erőforrásait és ennek megfelelő lencsét ültet be.

A mesterséges lencsében természetesen nem lesznek fénytörési hibák, ezért a műtéten átesett személy meglepve fogja tapasztalni, hogy legalább olyan élesen lát, mint fiatal korában. Léteznek olyan multifokális lencsék, melyek törőképessége, vagyis domborúsága gyűrű alakú sávonként változik, ezért a fej döntése nélkül képes egyszerre fókuszálni a távoli, a közepesen távoli, valamint a közeli tárgyakra. Ezek ára természetesen borsosabb az egyfókuszú lencséknél. Az egyszerűbb lencsék nem képesek változtatni a fókusztávolságukat, ezért vagy közelre, vagy távolra, vagy valamilyen közepes távolságra lát majd szuper élesen az illető, és a többi távolságra kiegészítő szemüveget kell majd viselnie. Legtöbbször távollátó lencsét ültetnek be, így az olvasáshoz kell csak majd szemüveg. 

Köztes megoldásként az egyik szembe távollátó lencsét, a másikba közelre látó lencsét ültetnek, és az ember agya megtanulja kihasználni a helyzetet, és mindkét távolságban éles képet érzékel majd. Ilyenkor csak a térlátással lehetnek gondok, de a helyzet még mindig nagyságrendekkel jobb lesz, mint a homályos lencsével, vagy egy átlagos időskori szemlencsével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr816080700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása