Szürkehályog

Szürkehályog

Melyek a szürkehályog kialakulását befolyásoló tényezők?

2021. augusztus 31. - bloggerroli

A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség. Főleg idős korban jelentkezik, és szinte mindenkit elér egy bizonyos kor fölött. Kialakulásának oka pontosan nem ismert, több tényező játszik benne szerepet.

shutterstock_94718959.jpg

A fiatalok számára mintha nem is léteznének az idős kori egészségügyi problémák, pedig ha tudnák, hogy mostani életvitelükkel alapozzák meg későbbi életminőségüket, akkor biztosan jobban odafigyelnének egy-két dologra. A jóléti társadalmakban a várható életkor növekedésével szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy életünk meghatározó részét idősként fogjuk leélni, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez az időszak milyen életminőségben telik. A szürkehályog ebből a szempontból lényeges tényező, mivel valós veszélyt jelent a népesség egy tetemes hányadára. A 65 év felettieknek közel negyedét érinti, míg a 75 év felettieknél már kb. 40% ez az arány.

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegség. Oka a szemlencse anyagában oldott fehérjék kicsapódása, ennek pontos biokémiai mechanizmusa kevéssé ismert. Fájdalommentes. Szinte észrevétlenül, évek alatt alakul ki, és végül teljes látásvesztéshez vezet. A szürkehályog egyetlen gyógyítási módja a műtét, mely alkalmával a szemlencse műlencsére való csereje történik, minimális kockázattal. Nézzük meg, milyen tényezők állhatnak kialakulásának hátterében.

UV-sugárzás és szabadgyökök

Az ultraibolya-, vagy ultraviola-sugárzás a Napból érkezik hozzánk, mellesleg a barnulásért is ez a sugárzás felelős. Ám nem csak bőrünkre, de szemünkre is káros hatással bír, ezért érdemes UV-szűrős napszemüveget viselni, vagy pedig kerülni a szabadban való tartózkodást, ha nagyon erős a napsugárzás. A szem "alkatrészei" közül az ideghártyán visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat, de a szemlencsében is növelheti a szabadgyökök számát, amelyek viszont elősegítik a szürkehályog kialakulását. A szabadgyökök nem csak az UV-sugárzás "jóvoltából" szaporodhatnak el a szervezetünkben, hanem az egészségtelen táplálkozás miatt is.

A napszemüveg viselése mellett enyhíteni lehet az UV-sugárzás hatását szabadgyököket semlegesítő antioxidánsok fogyasztásával is: C-vitamin, E-vitamin, flavonoidok (színes gyümölcsökben - mint pl. áfonya, szeder - található festékanyag).

Bizonyos gyógyszerek

Néhány, főleg szteroid-alapú, illetve immunszupresszív gyógyszer szedése elősegítheti a szürkehályog kialakulását, erre jutottak bizonyos tudományos kutatások. Az orvos által elrendelt gyógyszereket be kell szednünk a saját gyógyulásunk érdekében, azonban ezen pácienseknek javasolt az évenkénti szemészeti ellenőrző vizsgálat.

lbv-img5_1.jpg

Mechanikus sérülések

A szürkehályogos megbetegedések egy része ütés, vagy más mechanikai sérülés folytán alakul ki, ezért is indokolt, hogy kiemelten figyeljünk a szemünk sérüléstől való megóvására! Különösen azoknál a tevékenységeknél (sportolás, barkácsolás, fizikai munka), ahol ajánlott védőszemüveg viselése.

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

Növelheti a cataracta kialkulásának esélyét a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi a közvetlen kapcsolat a fenti rossz szokások és a szóbanforgó betegség között, azt viszont tudományos kutatások támasztják alá, hogy a dohányzás növeli  az időskori makula degeneráció kialakulásának valószínűségét!

Kivédhetetlen faktorok

A szürkehályog kialakulásának vannak gyakorlatilag valóban kivédhetetlen faktorai. Valószínű, hogy nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában a genetikai háttér is, illettve kutatások folynak arról is, hogy a genetikai okokra visszavezethető, az immunrendszer helytelen működése miatt kialakuló betegségek is áttételesen elősegíthetik a szürkehályog kialakulását. Ilyen például a cukorbetegség. Akinél az autoimmun-betegség jelen van, annyit tehet, hogy éberebben figyeli a látását, nem tapasztalja-e a homályos, fátyolos látás tüneteit, és ha ezek megjelennek, akkor haladéktalanul szemorvoshoz fordul.

Akiket nem érintenek az autoimmun-betegségek, azoknak évente javasolt  a szemészeti vizsgálaton való részvétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr6516499120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása