Szürkehályog

Szürkehályog

Tudta? A leggyakoribb műtét a szürkehályog műtét!

2020. július 09. - bloggerroli

Világszerte közel 10 millió szürkehályog műtétet végeznek el évente, ebből csak Európában 4-5 milliót, Magyarországon közel 90 ezret, ráadásul hazánkban ez a leggyakoribb műtét típus. Miért épp ez vezeti a listát?

szh-mutetek-mo.png

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegség, mely elsősorban az időseket érinti. Nagyon lassan, fájdalommentesen alakul ki, szinte észrevétlenül. Gyógyítani egyedül a szemlencse műtéti eltávolításával, majd mesterséges lencse beültetésével lehet. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az idős emberek jelentős hányadát érinti ez a betegség: míg az 50-60 év közöttieknek "csak" 10-12%-át, addig a 75 év felettieknek közel a felét. 

szh-elofordulasa-usa.png

Ezek az adatok már ha teljesen nem is, de részben megmagyarázzák a fenti kérdést, miért a szürkehályog-műtétből végzik a legtöbbet világszerte? Mivel a betegség - szó szerint - szinte mindenkit elér, ezért nem meglepő, hogy sok embert kezelnek vele. 

Természetesen nem végeznének ennyi szürkehályog-műtétet, ha a műtéti eljárás nagyon kockázatos, bonyolult és veszélyes lenne. A dereka és a térde is sok embernek fáj, mégsem ültetnek be milliószám térdprotéziseket. Szerencsére a szürkehályog-műtét rutin eljárásnak számít, szinte ambuláns módon megoldható. Ultrahanggal feloldják az eredeti szemlencsét, majd nyitnak egy milliméteres nyílást a lencse tokján, ahol behelyezik az új lencsét. Mindez 15 percet vesz igénybe. A nyílást még varrni sem kell, mivel annyira kicsi, hogy a lencsetok szövete magától összetapad. Érdekesség, hogy a szürkehályogot már az egyiptomiak és a babiloniak is műtéti úton kezelték, noha biztosan nem ultrahanggal, és a műtéti statisztikákról sem maradtak fenn adatok...

szh-img_005.jpg

A sok is kevés...

Meglepő tény, hogy hiába végeznek ennyi szürkehályog-műtétet a világban, ez még mindig kevés a szükségeshez képest. Sajnos nagyon sokan kezeletlenül hagyják a már kialakult vagy kialakulófélben lévő szürkehályogot, ami vaksághoz vezethet. Világszerte a vaksághoz vezető leggyakoribb ok még ma is a szürkehályog. Ez elsősorban a harmadik világ országaiban jellemző, ahol az embereknek vagy nincs lehetőségük megfelelő ellátásra, vagy a tudatlanságuk miatt nem élnek vele. Sajnos Európában is, és Magyarországon is sokan elhanyagolják a kezdődő szürkehályog tüneteit, és noha minden lehetőségük megvan a kezelésére, mégsem élnek vele, mivel tartanak minden orvosi beavatkozástól, ami a szemüket érinti. 

Nem csak pénzkérdés

Mivel az utóbbi évtizedekben a jóléti társadalmakban jelentősen megnőtt a várható élettartam, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az ember az élete utolsó 10-20, vagy akár 30 évét milyen életminőségben éli. Ebből is következik, hogy érezhetően megnőtt az igény arra, hogy az ember életének befejező életszakaszát minőségi módon élje meg. Ennek egyik - ha nem a legfontosabb tényezője a testi egészség, melynek alapvető eleme a jó és biztonságos látás, a biztos tájékozódás. Mondhatjuk, hogy ha valaki aktívan szeretné eltölteni a nyugdíjas éveit, akkor az egészségmegőrzésre költött összegekre nem felesleges pénzkidobásként, hanem fontos befektetésként kell tekintenie, melyek egy boldogabb jövőt alapoznak meg.

ke_pernyo_foto_2020-07-02_14_35_04.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr8015979042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása