Szürkehályog

Szürkehályog

Mire számítsunk a szürkehályog műtét során?

2021. február 16. - bloggerroli

A látás elhomályosulásával járó szürkehályog a 65 év felettiek felét érinti, de lehet veleszületett, vagy kialakulhat másodlagosan, vagy a szemet ért trauma hatására is. Évente több mint 90 ezer szürkehályog-műtétet végeznek el Magyarországon, és most elmondjuk, hogyan is kell elképzelni ezt a ma már rutinműtétnek számító beavatkozást.

 A szürkehályog (cataracta) főleg az idősebbeket sújtja, sajnos elég nagy arányban. A betegség elnevezése igen beszédes, mivel cataracta szó görögül vízesést jelent, az érintettek pedig gyakran érzik úgy, mintha egy vízcseppen vagy vízfüggönyön keresztül szemlélnék a világot. A fő tünetek közt ott van a rövidlátás jelentős romlása, a színek kifakulása, a zavaró erős fény és fényforrások körül megjelenő fénykoszorú is. A panaszok gyógyszerrel sajnos nem kezelhetőek, a kezeletlen szürkehályog pedig vaksághoz vezethet. A betegség azonban egy rutin beavatkozásnak számító műtéttel már jól gyógyítható - évente emberek tízezrei választják ezt az egyébként fájdalommentes megoldást.

ke_pernyo_foto_2020-01-09_14_13_18.png

 Pontosan mit is takar a szürkehályog-műtét?

A műtétet egy alapos vizsgálat előzi meg, amelynek során az orvosok felmérik, milyen más betegségek érinthetik a szemet, hogy kiderüljön, hatással lehet-e bármelyik a beavatkozás kimenetelére. Tehát első lépésben megállapítják a szakorvosok az érintett alkalmasságát.

Akit alkalmasnak találnak, annak a kezelés során eltávolítják az elöregedett, homályos szemlencséjét, amelynek helyére egy mesterséges lencsét illesztenek be. Ez a rövid összefoglalás ijesztőnek tűnhet, de valójában egy teljesen fájdalommentes eljárásról beszélünk. A szemet speciális cseppekkel teszik érzéketlenné, így még annak sem kell aggódni, aki tart az altatástól vagy az injekciótól.

A szemlencse cseréjéhez nincs szükség komoly “vágásokra”, elegendő egy pici bemetszést ejteni, amely a műtét után magától összetapad, tehát nem készítenek varratokat. A szürkehályog-műtét rendkívül gyors, még a kedvenc vígjáték-sorozataink egy-egy része is hosszabb lehet, mint ez a kezelés, hiszen mindössze 15-20 percig tart.

A szürkehályog műtét hatalmas előnye - a színekhez való visszatérésen túl -, hogy az elöregedett szemlencsével együtt búcsút mondhatunka szemünk fénytörési hibáinak is. A beültetett lencsét úgy alakítják ki, hogy az a lehető legélesebb látást biztosítsa viselőjének, így a műtött személy akár le is teheti a szemüveget, vagy elég egy alacsonyabb dioptriájút hordania.

shutterstock_269313245.jpg

A beavatkozás után néhány napig irritált lehet a szem, ami könnyen enyhíthető a szakorvosok által javasolt szemcseppekkel. Fényérzékenység is felléphet, így néhány napig érdemes kerülni a napfényt, és az érzékenység megszűnéséig megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget hordani.

A gyógyulási folyamatot az orvosok végigkísérik, ezért több kontrollvizsgálaton is meg kell jelenni, de ez a beteg érdekeit szolgálja, szóval nem érdemes kihagyni őket.

Ne feledjük, a szürkehályog-műtét ma már rutineljárás és mindössze 15-20 perc alatt szabadít meg a betegségtől, sőt akár a szemüvegtől is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr2516373000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása