Szürkehályog

Szürkehályog

Melyik műlencsét válasszam szürkehályog műtétnél?

2018. december 12. - bloggerroli

Kifakultak a színek, homályosan lát, egyre nagyobb mértékben romlik a látásélessége, és mostanra bebizonyosodott, hogy szürkehályogja van? Remélhetőleg már el is határozta, hogy megműtteti, mielőtt még nagyobb lesz a baj, csak talán még pont azt nem döntötte el, milyen műlencsét válasszon. Segítünk!

adobestock_177132377.jpg

A szürkehályog kialakulását sajnos nemigen lehet megelőzni, és gyógyszerekkel sem befolyásolható. Ez a szembetegség a szemlencse elhomályosulásával jár, és megfelelő beavatkozás nélkül vaksághoz vezethet. Viszont szerencsére van megoldás. Az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése megoldhatja a problémát.

Persze nem mindegy, mivel helyettesítik a lecserélt szemlencsét. Sok múlik például a műlencsék anyagán. A mai műlencsék általában magas víztartalmú, bio-kompatibilis akril polimerből készülnek. Létezik belőlük víztaszító (hidrofób) és nedvesíthető (hidrofil) felületű is. Mostanában már inkább a víztaszító lencsék számítanak elterjedtebbnek, ugyanis a nedvesíthetőre az évek során gyakrabban rakódnak ki a szem csarnokvizéből különböző anyagok, amik rontják a látásélességet. A legmodernebb műlencséknél ezenkívül már arra is ügyelnek, hogy olyan anyagból készüljenek, amik – a szemlencséhez hasonlóan – elnyelik az UV-sugarakat, ezzel is védve a retinát.

A műlencse kiválasztását befolyásolja az is, hogy pontosan milyen messzire szeretne élesen látni. Általában a következő típusú műlencsék között válogathat.

Egyfókuszú műlencsék

Az egyfókuszú műlencsékről azt érdemes tudni, hogy egy adott fókusztávolságra kiváló látást biztosítanak szemüveg nélkül is, de fontos megjegyezni, hogy ez valóban csak egy fókusztávolságot jelent. Tehát ha mondjuk a műtét után távolra szinte tökéletesen lát, akkor közelre viszont szüksége lesz egy szemüvegre.

Bifokális és apodizált fókuszú műlencsék

Ez a műlencsetípus többfókuszú, tehát lehetővé teszi, hogy közelre és távolra is jól lásson szemüveg nélkül, ám a nagyon közeli tevékenységekhez, mondjuk a hímzéshez vagy aprólékos festéshez szükség lehet a szemüvegre. Mivel ezek a lencsék úgy érik el hatásukat, hogy a szembe érkező fényt különböző fókuszpontokba osztják, gyengébb fényviszonyokban kissé romolhat a látásélesség és a kontrasztérzékenység, hasonlóan a legfejlettebb trifokális lencsékhez.

shutterstock_323491346.jpg

Trifokális műlencse

A trifokális műlencsék a többfókuszú lencsék legmodernebb példányai. Ahogy azt a neve is mutatja, három fókusztávolságban is tökéletes látást garantál. Ezzel a lencsével tehát közelre, távolra és közepes távolságra is jól láthat. Ha ezt a műlencsét választja, akár teljesen meg is szabadulhat a szemüvegtől. Egyedül arra kell ügyelnie, hogy gyengébb fényviszonyokban kissé romolhat a látásélesség és a kontrasztérzékenység.

Tórikus műlencsék

Ha a beavatkozást megelőzően astigmiája volt, tehát cilinderes szemüveget hordott, vagy a műtétet megelőző vizsgálatok során derül ki, hogy szüksége lenne rá, akkor sem kell aggódnia! Az egy- és a többfókuszú műlencsék is kombinálhatók a tórikus, azaz cilinderes korrekcióval, így pedig szemüveg nélkül is könnyedén megküzdhet az astigmiával.

Ha nincsen előzetes elképzelése, a szakorvosok mindenképp segítenek, de azért nem árthat, ha már a beavatkozást megelőző vizsgálatokra is úgy érkezik, hogy ismeri a lehetőségeit.

 

www.focusmed.hu

www.szurkehalyog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr6814473306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása