Szürkehályog

Szürkehályog

Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét?

2019. április 23. - bloggerroli

Az orvosi beavatkozások előtt szeretünk utánajárni, pontosan hogyan is zajlik az egész, mire számíthatunk. Nincs ez másképp a szemműtétek esetében sem, és valójában nem is titok, hogyan történik meg a csoda. Ha kíváncsi, pontosan mit takar egy szürkehályog műtét, olvasson tovább! adobestock_184941374.jpg

A szürkehályog műtét előtt

A beavatkozást különböző vizsgálatok előzik meg, melyek során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, ellenőrzi a szem állapotát és kiszűri az esetleges egyéb szembetegségeket, hogy kiderüljön, alkalmas-e műtétre. Amennyiben igen, megtervezi a műtéthez szükséges műlencse dioptriáját és segít a megfelelő műlencsetípus kiválasztásában. A műtét napján elvégeznek még néhány rövid vizsgálatot. Érdemes kísérővel érkezni, aki a beavatkozás után a segítségére tud lenni. Mivel altatás és injekció nélkül végezhető a műtét, csepp-érzéstelenítést használnak az orvosok, ezzel fájdalommentessé téve az egész folyamatot. Fontos tudni, hogy nem kell megvárnia, amíg a mindennapjait ellehetetleníti a látásproblémája, ugyanis már a szürkehályog kialakulásának kezdeti szakaszában is elvégezhető a műtét. adobestock_91909138.jpg

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Ma már annyira korszerű a technológia, hogy az ultrahangos módszerrel (phacoemulsificatio) egy egészen kicsi bemetszés („sebnyílás”) is elegendő a műtét végrehajtásához. Az ilyen pár milliméteres bemetszés a szemfelszínen magától összetapad, ezért nagyon gyors a gyógyulás.

Az eljárás során egy apró eszközzel eltávolítják az elöregedett szemlencsét – ennek helyére teszik azután az összehajtható műlencsét, amely a szembe kerülve felveszi szükséges alakját. Ahogy már írtuk, a „seb” magától összetapad, nincs szükség varratra, ezért nevezik „öltés nélküli” eljárásnak.

Meddig tart?

Az egyéb kórházi tapasztalatok és a filmélmények alapján az ember abból indul ki, hogy a műtétek sokáig tartanak. Nos, a szürkehályog műtét esetében ez szerencsére nem így van. A beavatkozás rutin műtétnek számít, és mindössze körülbelül 15-20 percet vesz igénybe. adobestock_217711061.jpg

Mi történik utána?

A műtétet követően pihenni kell pár órát, de aztán távozhat is a páciens - ilyenkor jön jól egy kísérő, aki hazakíséri. Az első kontrollvizsgálat másnap reggel, a következő pedig egy hét múlva esedékes. Ezen az első héten alakul ki a végleges állapot 90%-a, de a látásjavulás már az első napon érzékelhető. A szürkehályog műtéten átesettek az egyhetes kontroll időpontjában már magabiztosan közlekednek és jól látnak távolra is. Körülbelül egy hónap elteltével áll be a teljes gyógyulás. Szokták mondani, hogy az ember olyan, mintha kicserélték volna. Ez esetben a szemlencse nemcsak olyan, mintha kicserélték volna, hanem tényleg egy vadonatúj, tökéletesen funkcionáló lencsét kaphat a régi elszürkült helyett. A műtét visszaadja a látásélességet és a fakó világból újra színeset  varázsol.

Ha Ön is szürkehályoggal küzd, mindenképp fontolja meg a beavatkozást, mert az elszürkülés folyamata sajnos nem fog sem megállni, sem visszafordulni, és ha nem cserélik ki az elszürkült szemlencsét, az az életminőség jelentős romlásával járhat.

 

Forrás:

www.szurkehalyog.hu

www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr7814781828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása