Szürkehályog

Szürkehályog

A szürkehályog betegség 9 leggyakoribb tünete

2019. május 30. - bloggerroli

A szürkehályog nevében hordozza a kialakuló problémát: elszürkül a világ. Már a szó is borzasztó, viszont sajnos mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy a szürkehályoggal küzdők számára valóban kifakulnak a színek – és ez nem is az egyetlen probléma. Íme a szürkehályog 9 leggyakoribb tünete.

the_cutest_kiten_around.png

Műtét előtt és utána

Először is tisztázzuk, mi az a szürkehályog. Az egészséges szemlencse külső tokja teljesen átlátszó, belsejét pedig tiszta, gélszerű anyag tölti ki. Ha viszont ez a gél homályossá válik, akkor beszélünk szürkehályogról. A homályos lencsébe érkező fénysugarak ilyenkor megtörnek, előbb-utóbb pedig át sem jutnak a szemlencsén. Mutatjuk a leggyakoribb tüneteket, amelyek jelzik, ha kialakulóban van a hályog.

1. Esti fényforrások körül fényudvar észlelése

Filmekben gyakran használt eszköz a drámai hatás fokozására a lámpák körüli fényudvar megjelenítése és felerősítése. Nos, ha Ön ilyet nemcsak filmeken lát, hanem minden este, az már jelzésértékű.

2. A látásélesség romlása, elmosódott vagy sárgás kép

A látásélesség romlását nem feltétlen kötjük össze azonnal a szürkehályoggal, viszont ha elmosódik a látott kép vagy sárgássá válik, akkor felmerülhet a szürkehályog gyanúja.

3. Egyre gyakoribb szemüveg- vagy kontaktlencse-váltás

Ajánlott évente meglátogatni a szemészünket és lecserélni a szemüveget/kontaktlencsét, amikor szükséges, de ha ez a csere túl gyakran lesz indokolt, az jelezhet kialakuló szürkehályogot.

4. Szürkületben fokozottan romló látásélesség

A szürkehályog jellemzője, hogy az amúgy is homályosodó szemlencsénkkel szürkületben különösen rosszul látunk.

5. Napsugár vagy erős fény hatására jelentkező káprázás

Ha napba nézünk, káprázik a szemünk, azonban az nem normális, ha napsugár vagy erős fény hatására gyakran tapasztalunk káprázást.

6. A szemüveg levételével megjelenő tisztább látás

Az elhomályosodó szemlencse előtti plusz lencse (szemüveg) kiiktatásával, azaz levételével bekövetkező valamivel tisztább látás is figyelmeztethet a szürkehályogra.ű

7. A színek hatásának megváltozása

Ahogy azt már írtuk, a szürkehályoggal elveszítjük a színeket. Egyre fakóbbnak, szürkébbnek tetszik a világ, és ha hagyjuk, akár teljesen el is sötétülhet.

8. Kettőslátás egyre gyakoribb előfordulása

A kettőslátást alapvetően nem tartjuk normálisnak, és ha Önnel ez gyakran fordul elő, azonnal kérjen időpontot szemészéhez (is)!

9. Foltos vagy homályos látás észlelése

Ha elkezd foltokat vagy foltokban látni, és érzékelhetően homályosabbá válik a látása, esetleg úgy érzi, mintha egy vízcseppen nézne keresztül, gondolni kell arra is, hogy esetleg szürkehályoggal küzd.

Mivel a szürkehályog akár vaksághoz is vezethet, ne várja meg, amíg a tünetek mindegyikét észreveszi, forduljon mihamarabb szakemberhez, ugyanis a betegség csak műtéti úton gyógyítható!

 

Forrás:

www.focusmed.hu

www.szurkehalyog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr9814869276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása