Szürkehályog

Szürkehályog

Hol műtteti a szürkehályogot a szemorvos?

2021. július 28. - bloggerroli

A betegség mindenkit elérhet, még egy orvost is. Különösen a szürkehályog az a betegség, ami ellen nehéz védekezni. Ha műtétre kerül a sor, vajon milyen szempontok alapján dönt egy szemorvos, akinek több évtizedes tapasztalatai vannak?

 kepernyofoto_2019-12-11_14_00_08.png

Az alábbi tanulságos videóban megismerkedhetünk Dr. Busch Zsuzsanna szemész szakorvossal, aki már több mint 50 éve gyógyított szemeket, mikor őt is elérte a szürkehályog. Nagyon hasznos meghallgatni a történetét, amely mellesleg happy end-del végződött, hiszen hiába olvassuk el a fórumokon a számtalan laikus véleményét, ha ott a hozzá nem értő páciensek fogalmazzák meg a tapasztalataikat. Az átlagember szempontjai sokszor nem a lényegre vonatkoznak, nem tudhatják, hogy mik a valódi veszélyek, és melyik kellemetlenség fakad a műtét sajátosságaiból, és melyik lett volna elkerülhető egy másik klinikán.

Egy szemorvos pontosan tudja, hogy milyen komplikációk adódhatnak egy szürkehályog műtét során, és azt is pontosan tudja, hogy miből látszik, ha egy klinikán alacsony a komplikáció veszélye. 

A videóból kiderül, hogy a doktornő öt szempontot vett figyelembe a döntése során: 

1) Saját tapasztalata volt arról, hogy melyik klinika dolgozik alacsony komplikációs rátával, melyik klinika betegei gyógyulnak gyorsabban?

2) Hol végeznek sok műtétet, tehát hol áll rendelkezésre nagy tapasztalat?

3) Hol tartanak olyan szakmai képzéseket, ahová maguk a szemorvosok járnak?

4) Hol kell keveset várni a műtétre?

5) Hol kellemes a környezet és kedvesek az asszisztensek? 

Valljuk be, döntéseink során nagyon sokszor sötétben tapogatózunk, ez különösen igaz akkor, ha valamilyen komplikált, nagy szakértelmet igénylő kérdésben kell állástfoglalni. Mivel az orvos-páciens pontosan ismeri nem csak a betegséget, de a gyógyulás folyamatát is, ezért pontosan tudja, hogy hol tart a folyamat, és mire lehet még számítani, így hatékonyabban tudja a saját gyógyulását is segíteni.

Tanuljunk hát tőle, és fogadjuk meg a tanácsait, ha mi is hasonló helyzetbe kerülünk! És nézzük meg a videót, amelyből kiderül, hogy végül is melyik klinika mellett döntött!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr6615401058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása