Szürkehályog

Szürkehályog

Milyen típusai vannak a szürkehályognak?

2021. január 14. - bloggerroli

A szürkehályog problémája rengeteg embert érint, mégis kevesen vannak tisztában a tüneteivel, a típusaival és a lehetséges kimenetelével. A világszerte több millió ember vakságát okozó szürkehályog azonban műtéti úton gyógyítható, ha a bajt felismerve szakemberhez fordulnak az érintettek. Mutatjuk, mit kell tudni a szürkehályog különböző típusairól.

adobestock_360286487.jpeg

Sok esetben az érintett eleinte nem ismeri fel, mivel áll szemben, amikor azt tapasztalja, hogy gyors ütemben romlik a rövidlátása vagy tompul a kontrasztok érzékelése, pedig ezek is a szürkehályog (cataracta) fő tünetei közé tartoznak. Jellemző továbbá a térlátás gyengülése, a tükröződések és az erős fény zavaróvá válása és a fokozatosan tompuló színérzékelés. De miért is jelenhetnek meg az életünkben ezek a kellemetlenségek?

Soroljuk is a szürkehályog fő típusait:

Veleszületett szürkehályog

Átlagosan minden kétezredik gyerek születik ezzel a szemproblémával. Ez a típusú szürkehályog örökletes is lehet, de kialakulhat más alapbetegségekhez kapcsolódva is. Tehát sajnos mindenféle külső tényező nélkül is felütheti a fejét a családban a hályog ezen típusa.

Időskori szürkehályog

A statisztikák szerint a 65 év felettiek nagyjából fele szenved szürkehályogtól, a betegség gyakorisága 75 éven felül pedig további 20 százalékkal nő. Az időskori szürkehályog az öregedés természetes velejárója. Ahogy a test többi része, a szemünk is öregedik, ezzel pedig gyakran jár együtt a szemlencse elszürkülése is.

A korral kialakuló szürkehályognak három fő fajtáját különböztetjük meg: maghomály, kérgi szürkehályog, tok alatti szürkehályog.

Maghomály esetén a szemlencse fokozatosan elkeményedik, besárgul, és míg a közellátás jó marad, a távollátás jelentősen romlik.

A kérgi szürkehályog a szemlencse szélén megjelenő homályos foltokat jelenti, fő tünete, hogy az érintettek a fényforrások körül holdudvart, fénykoszorút látnak.

A tok alatti szürkehályog megjelenése inkább a valamivel fiatalabb korosztályra jellemző. Leggyakoribb tünete a káprázás és a jó fényviszonyok ellenére is tapasztalható gyenge látásélesség.

ke_pernyo_foto_2020-12-15_14_47_05.png

A másodlagosan kialakuló szürkehályog

A másodlagosan kialakuló szürkehályog egy már elvégzett szürkehályog-műtét után alakulhat ki, hónapokkal vagy akár évekkel a beavatkozás után. Nem kell megijedni, ez nem azért történik, mert a műtét során bárki hibázott. Az ok egyszerűen az, hogy a szürkehályog műtét nem érinti a lencsetokot, amely a későbbiekben sajnos újra homályossá válhat. De aggodalomra semmi ok, hisz ez a probléma egy ambuláns kezeléssel néhány másodperc alatt megszüntethető.

 Traumás eredetű szürkehályog

 Traumás eredetű szürkehályogról akkor beszélünk, ha a szemet nagy erejű tompa ütés, fizikai erőbehatás vagy perforációt okozó sérülés éri. Tehát aki nem biztos abban, hogy személyi sérülés nélkül tud felbontani egy üveg pezsgőt, az inkább ne kísérletezzen, mert a szembe csapódó pezsgősdugó pont kiváltó oka lehet a traumás eredetű szürkehályognak.

Aki a szürkehályog tüneteit észleli, feltétlen forduljon szakemberhez, hisz a kezeletlen szürkehályog vaksághoz vezethet! Ha azonban időben észlelik a problémát, akkor a látásromlás kezdetben, bizonyos esetekben még szemüveggel is korrigálható, végleges megoldást pedig a fájdalommentes szürkehályog-műtét nyújthat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cataracta.blog.hu/api/trackback/id/tr8316340618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása